Value stream mapping applied to a craft cakes company

Leticia M. A. Endo, William de Paula Ferreira, Adriano Maniçoba da Silva, Wilson Yoshio Tanaka

Abstract


As a result of a more competitive scenario, the productivity in the bakery and confectionery sector have dropped making entrepreneurs looking for alternatives to make the business more profitable. Lean manufacturing allows us to adopt a new production approach and use more efficient resources, avoiding waste. The objective of this research was chart the value stream map of current and the future state in cakes manufacturing of a food company in São Paulo. In this case study, active observation, interviews, process analysis and documents were adopted, resulting in mapping the current state, identifying the processes, people and materials involved in the manufacturing. As a result of this mapping process, proposals for improvements have been made to reduce the lead time in production, using the kanban system, improving the manufacturing flow. In this way, this research collaborated in a practical way for a more efficient cakes production process.

Keywords


Mapeamento do fluxo de valor, manufatura enxuta, kanban.

References


GIL, A.C. (2010). Como Elaborar Projetos de Pesquisa. 5ª ed. São Paulo: Atlas.

IBGE. Pesquisa Nacional por amostra de domicílios contínua. Disponível em Acesso em: 16.01.2017.

LAGE JUNIOR, Muris; GODINHO FILHO, Moacir. (2008). Adaptações ao sistema kanban: revisão, classificação, análise e avaliação. Gestão & Produção, v. 15, n. 1, p. 173-188. http://dx.doi.org/10.1590/S0104-530X2008000100015.

LIMA, Maria Letícia Sousa Correia; ZAWISLAK, Paulo Antônio. (2003). A produção enxuta como fator diferencial na capacidade de fornecimento de PMEs. Production, v. 13, n. 2, p. 57-69. http://dx.doi.org/10.1590/S0103-65132003000200006.

MARQUES, J. R. S; MELLO, A. J.R. (2013). Perdas no processo produtivo: um estudo de caso numa indústria de laminados plásticos. Anais do XXXIII Encontro Nacional de Engenharia de Produção - ENEGEP, Salvador, Brasil.

OHNO, T. (1997). O sistema Toyota de produção: Além da produção em larga escala. Porto Alegre: Bookman.

PACHECO, Diego Augusto de Jesus. (2014). Teoria das Restrições, Lean Manufacturing e Seis Sigma: limites e possibilidades de integração. Production, v. 24, n. 4, p. 940-956. http://dx.doi.org/10.1590/S0103-65132014005000002.

PRATES, Caroline Chagas; BANDEIRA, Denise Lindstrom. (2011). Aumento de eficiência por meio do mapeamento do fluxo de produção e aplicação do Índice de Rendimento Operacional Global no processo produtivo de uma empresa de componentes eletrônicos. Gestão & Produção, v. 18, n. 4, p. 705-718. http://dx.doi.org/10.1590/S0104-530X2011000400003.

ROTHER, M.; SHOOK, J. (2003. Aprendendo a enxergar. São Paulo: Lean Institute Brasil.

Salgado, E. G., Mello, C. H. P., Silva, C. E., Oliveira, E. S., & Almeida, D. A. (2009). Análise da aplicação do mapeamento do fluxo de valor na identificação de desperdícios do processo de desenvolvimento de produtos. Gestão & Produção, 16(3), 344-356. http://dx.doi.org/10.1590/S0104-530X2009000300003.

SEBRAE. Boletim estudos e pesquisas, n° 55, dezembro de 2016. Disponível em < http://www.sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/Anexos/bep%20dezembro%202016.pdf> Acesso em 18/01/2016.

SEBRAE.______. Estudo de tendências: Perspectivas para panificação e confeitaria. São Paulo, 2009. Disponível em: < https://www.sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/bis/um-estudo-sobre-panificacao-biscoitos-e-confeitaria,7084ee1e19042510VgnVCM1000004c00210aRCRD.

SEBRAE.______. Painel de mercado da panificação e confeitaria - ABIP/ITPC/SEBRAE. São Paulo, agosto de 2015. Disponível em: < http://www.abip.org.br/site/wp-content/uploads/2016/04/PaineldeMercado2015.pdf> Acesso em: 10/12/2016.

SLACK, Nigel; JOHNSTON, Robert; BRANDON-JONES, Alistair. (2015). Administração da produção. 4° edição. São Paulo: Atlas, 2015.

WALTER, Olga Maria Formigoni Carvalho; TUBINO, Dalvio Ferrari. (2013). Métodos de avaliação da implantação da manufatura enxuta: uma revisão da literatura e classificação. Gestão & Produção, v. 20, n. 1, p. 23-45. http://dx.doi.org/10.1590/S0104-530X2013000100003.

YIN, R.K. (2010). Estudo de caso: planejamento e métodos. 4ª ed. Porto Alegre: Bookman.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


_________________________________________________________

Licença Creative Commons
This journal is licenced under a Creative Commons LicenseCreative Commons - Atribuição-CompartilhaIgual 4.0 Internacional.

Contact: lean@contato.ufsc.br
Tel: +554837217062

EPS - Departamento de Engenharia de Produção e Sistemas

CTC - Centro Tecnológico

UFSC - Universidade Federal de Santa Catarina

Caixa Postal 476 - Campus Universitário - Trindade